Nyugati téri McDonald’s

Elhelyezkedés

Budapest, VI. kerület

Épület magassága

14 m

Alapterület

1050 m²

Kategória

További létesítmények

A Nyugati téri McDonald’s étterem, amely 1990-ben, Magyarország második McDonald’s egységeként nyitotta meg kapuit a lánc egyik legimpozánsabb éttermeként vált ismertté, és több alkalommal is a világ legszebb McDonald’s éttermei között került említésre. Az étterem 2024 augusztusában, több mint fél éves felújítást követően nyitotta meg újra kapuit, immár modernizált formában, miközben a történelmi épület műemléki értékeit gondosan megőrizték.

A projekt tervezését az ausztrál Landini designstúdió végezte, a tervezett koncepciót pedig a magyar belsőépítész, Sass Géza adaptálta az épület adottságaihoz. A kivitelezési munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte, biztosítva a felújítás műszaki és esztétikai minőségét.

A Nyugati pályaudvarhoz közvetlenül kapcsolódó, neoreneszánsz és neoromantikus stílusjegyeket viselő épület átalakítása a McDonald’s globális étteremátalakítási programjának utolsó hazai állomása volt. A projekt során különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a főfalak, homlokzati elemek és belsőépítészeti részletek megtartsák eredeti karakterüket. A restaurálás során valódi, természetes építőanyagok kerültek felhasználásra, és több, a McDonald’s rendszerében világszinten is egyedinek számító megoldás is beépítésre került.

A vendégélmény fokozása érdekében itt is a modern megoldásokra épülő „Jövő Élménye” koncepció jegyében készült el a felújított étterem. A digitális fejlesztés részeként megjelentek az érintőképernyős kioszkok a hagyományos kasszák mellett, ezen felül a vendégeknek lehetőségük van a rendelésüket a McDonald’s mobilalkalmazáson keresztül is leadni, és akár egyenesen az asztalukhoz rendelni azt. Az étterem egyik látványossága az ételszállító szalag, amely a hazai McDonald’s éttermek között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között továbbítja, így a vendégek egy üvegdobozon keresztül nyomon követhetik a szendvicseik útját.

A belsőépítészeti munkák során különös figyelmet fordítottunk az épület múltjának és eredeti karakterének megőrzésére, miközben a McDonald’s globális RAY-design koncepcióját is alkalmaztuk, amely a cég alapítójáról, Ray Kroc-ról kapta a nevét. Az egyedi design szempontjából kiemelkedő elemek közé tartoznak a tükrös üvegfelületek, a rézburkolatú lámpák és a különleges bútorelemek, amelyek mind hozzájárulnak az étterem egyedi, modern hangulatához.

A belső terekben alkalmazott természetes anyagok, mint az öntött Terrazzo padló, a fa, a bőr és a rézburkolatok igazi különlegességet jelentenek a gyorséttermek világában, amelyekre általában nem jellemző az ilyen prémium anyagok használata. Az épület díszítőfestései is figyelmet érdemelnek, hiszen azok a miliő és a korszellem megóvására irányultak, amit egy restaurátor-csapat végzett el. Az étterem galériás elrendezése is megújult: a vendégek a középen elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak fel a mezzanin szintre. A korábbi lépcsőzetes elrendezés helyett most egy nyitott, átlátható tér fogadja a látogatókat. A szabadtéri terület is új formát kapott, modern bútorokkal és lounge-hangulatú terasszal, amely ideális helyszínt biztosít a pihenésre és a közösségi élményekre.

Építészeti és kivitelezési érdekességek

A belsőépítészeti koncepciót a RAY-design ihlette.

Az anyaghasználatban öntött terrazzo padló, valamint fa-, bőr- és rézburkolatok kaptak helyet.

Az építészeti stílusjegyeknél megőriztük a neoreneszánsz és neoromantikus elemeket.

A tervezést az ausztrál Landini designstúdió végezte, a magyarországi adaptációt pedig Sass Géza készítette.

Az épület vizes helyiségeiben rugalmas, kenhető, kétrétegű szigetelést alkalmaztunk a hidegburkolás előtt.

Az egyedi tervezésű belsőépítészeti elemek közé tartozik a bútorzat, a kiszolgálópult, a mögötte található rézbetétes üveg „kalitka”, valamint a lámpatestek.